informiraj se I ODREDI SVOJ PUT!

Gdje mogu dobiti pomoć pri uključivanju na tržište rada i planiranju svog karijernog puta?  

POSAO ILI ŠKOLA: ODREDI SVOJ PUT

Nisi siguran želiš li se zaposliti ili nastaviti obrazovanje? Ne znaš koja škola ili studij bi najbolje odgovarali tvojim afinitetima, sklonostima i interesima, a ujedno ti omogućili uspješan pronalazak posla? Treba ti profesionalno usmjeravanje ili savjetovanje o karijeri!

Usmjeravanje i savjetovanje za sada možeš dobiti u Centru za informiranje i savjetovanje o karijeri

CISOK, a možeš i samostalno istražiti svoj put koristeći dostupne on-line alate za samo-procjenu:

Da bi bio u potpunosti informiran o situaciji na tržištu rada u pojedinom sektoru ili zanimanju, sustavno razvijamo portal tržišta rada.

Na ovom interaktivnom portalu možeš pronaći prikaz kretanja zaposlenosti, nezaposlenosti i potreba za pojedinim zanimanjima po županijama u Republici Hrvatskoj.

PODRŠKA HRVATSKOG ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE

HZZ te priprema za zapošljavanje, organizirajući brojne aktivnosti kojima se povećava tvoja konkurentnost na tržištu rada i mogućnost što bržeg zaposlenja. Neke od tih aktivnosti su:

 • radionice kojima se stječu vještine aktivnog traženja posla ili kojima se pripremaš za samozapošljavanje,
 • postupci profesionalne selekcije i odabira kandidata za određeno radno mjesto ili za besplatne obrazovne programe
 • informiranje o mjerama aktivne politike zapošljavanja.

KADA SE MOGU PRIJAVITI NA HZZ?

Možeš se prijaviti kao nezaposlena osoba kada si u statusu NEET (link na listu provjere) i kada se odlučiš za aktivno i sustavno traženje posla. Prijava će ti, osim podrške prilikom traženja posla, pružiti i mogućnost korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja koje se provode u okviru Garancije za mlade.

Ako si još uvijek učenik/student i želiš se pripremiti za traženje posla, javi se dostupnom CISOK centru i doznaj što se od tebe očekuje u pojedinom zanimanju i kako se najbolje predstaviti na intervjuu za posao. U evidenciju HZZ možeš se prijaviti kao „ostali tražitelji zaposlenja“.

Ako si još uvijek zaposlen, a planiraš raskinuti radni odnos, također se možeš prijaviti u evidenciju HZZ-a  u statusu „ostali tražitelji zaposlenja“ ili provjeri sekciju „Tvoja prava vezana za rad“. Ako imaš pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti, obvezno se u evidenciju HZZ-a prijavi u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa!

Svi uvjeti za prijavu, kao i osnovna prava i obveze koje te očekuju po prijavi na HZZ navedeni su u samoj prijavnici koju možeš preuzeti na stranici HZZ-a.

ŠTO MOGU OČEKIVATI KADA SE PRIJAVIM U HZZ?

 • upisom u evidenciju dodijelit će ti se savjetnik za zapošljavanje s kojim ćeš obaviti intervju i dogovoriti profesionalni plan traženja posla, najkasnije u roku od 60 dana od prijave u evidenciju
 • savjetnik za zapošljavanja sudjeluje u tvojoj pripremi za zapošljavanje (upućuje te na radionice i informiranja) i posreduje na tržištu rada (upućuje te na oglašena radna mjesta i upućuje na selekcije za poslove ili obrazovanje)
 • savjetnik s tobom provodi redovite konzultacije u dogovorenom terminu i slobodan si kontaktirati ga za sva pitanja
 • moraš voditi dnevnik traženja posla
 • ako si osoba s invaliditetom, dodijelit će ti se savjetnik za zapošljavanje koji je specijaliziran za zapošljavanje osoba s invaliditetom i pružit će ti se individualizirana pomoć i podrška!

VAŽNO – OSIM PRAVA NA PODRŠKU IMAŠ I ODREĐENE OBVEZE!

Osim prava na pomoć i podršku imat ćeš i određene obveze, a najvažnija je da se pridržavaš dogovorenih rokova za dolazak na savjetovanja, radionice i informiranja, kao i da aktivno tražiš posao (popunjavaš dnevnik traženja posla i javljaš se na natječaje na koje si upućen).

Ako ne možeš doći u dogovorenom terminu, obvezno svoj nedolazak opravdaj savjetniku u što kraćem roku i dogovori novi termin. Ako se ne pridržavaš dogovorenih rokova, možeš biti odjavljen s evidencije HZZ-a, što znači da nećeš moći koristiti mjere aktivne politike zapošljavanja, a ako imaš novčanu naknadu ili pomoć za vrijeme obrazovanja, bit će ti obustavljena isplata!

Savjetnik je tvoj saveznik u potrazi za poslom – s njim sve možeš dogovoriti, ali se tog dogovora onda moraš i pridržavati.

Centri za informiranje - CISOK

CISOK centri su centri za informiranje i savjetovanje o karijeri. U CISOK-u možeš dobiti savjete vezane za odabir najbolje škole ili studija u skladu s tvojim znanjima, vještinama, interesima i potrebama tržišta rada. Također, možeš dobiti savjete o unapređenju tehnika traženja posla.

Usluge CISOK centra mogu koristiti svi – osobe u NEET statusu, ali i zaposlene osobe, učenici i studenti!

Profesionalni tim CISOK-a čine savjetnici, a oni ti pružaju podršku u dolasku do željenih informacija i donošenju profesionalnih odluka.

Sve o uslugama CISOK centra možeš saznati na sljedećoj stranici: www.cisok.hr

Neke od usluga koje ti CISOK nudi su:

 • individualno i grupno informiranje
 • individualno i grupno profesionalno savjetovanje
 • radionice, seminari, predavanja i prezentacije
 • informativni materijal i brošure o obrazovanju, zapošljavanju i tržištu rada
 • interaktivni upitnici
 • računalni program „Moj izbor“
 • portal e-Usmjeravanje

Centri za mlade i podrška organizacija civilnoga društva

Gotovo svaki grad u Republici Hrvatskoj ima neku organizaciju mladih i za mlade koja se bavi podrškom mladima.

Tako na svom području možeš pronaći, primjerice, centre za mlade, info-centre za mlade, savjetovališta za mlade, savjete mladih (koji djeluju kao tvoj glas u tvojoj lokalnoj zajednici) i mnoge druge organizacije.

Organizacije se bave različitim temama – podrškom u zapošljavanju, psihološkom pomoći, podrškom u učenju, pomoći u pripremi za tržište rada, zdravljem i brojnim drugim temama.

Organizacije mladih i za mlade nisu državne ili javne institucije, već ih najčešće vode mlade osobe poput tebe i drugi profesionalci u području kojim se određena organizacija bavi.

Ovdje ćeš uskoro moći pronaći popis organizacija koje djeluju na tvom području.

ŽELIŠ RAZVIJATI I PROVODITI PROJEKTE ZA MLADE?

Ovdje možeš pronaći i više informacija o mogućnostima financiranja programa i projekata organizacija civilnoga društva (uključujući i organizacija mladih i za mlade):