6 panelista, moderator i voditeljica projekta sjede ispred prezentacije završne konferencije, raspravljajući o najboljem načinu privlačenja mladih u aktivnosti Garancije za mlade.

Održana završna konferencija projekta „Nacionalna kampanja Garancije za mlade“

U petak, 9. prosinca 2022. održana je završna konferencija „Nacionalna kampanja Garancije a mlade“ u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike koju je otvorio državni tajnik Ivan Vidiš.

Tom prilikom državni tajnik Vidiš istaknuo je kako je aktivacija mladih na tržištu rada jedna od ključnih zadaća Vlade Republike Hrvatske koja je u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurala više od 2 milijarde kuna namijenjenih za poticanje otvaranja novih radnih mjesta u zelenoj i digitalnoj industriji. Naglasio je kako su osnažene i pojedine mjere aktivne politike zapošljavanja poput potpore za zapošljavanje, pripravništvo i samozapošljavanje te je uveden sustav vaučera za obrazovanje odraslih osoba.

Dodao je kako će se kroz Europski socijalni fond plus u narednom razdoblju nastaviti podupirati projekti usmjereni na bolji položaj mladih na tržištu rada, za što je Vlada predvidjela 278 milijuna eura.

Stopa mladih u NEET statusu, odnosno mladih koji su nezaposleni, a pri tome ne sudjeluju u nekoj vrsti obrazovanja, pala je sa 22,3 posto u 2013. na 14,9 posto u 2021. godini te se Republika Hrvatska dodatno približila prosjeku EU. Zajednički cilj Europske unije do 2030. godine je ukupnu stopu mladih u NEET statusu smanjiti na 9 posto.

U sklopu konferencije održana je i panel rasprava na temu kako najbolje podržati mlade u brzom prelasku na tržište rada na kojoj su sudjelovali Leo Staković iz Mreže mladih Hrvatske, predsjednik Savjeta za mlade Vlade RH Josip Jagodar, Nikolina Sobol iz Udruge „Razvojni europski centar inicijativa – RECI“, Svjetlana Marion iz Udruge „Zamisli“, Kristina Fleischer iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te Vesna Hrvoj Šic iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Na konferenciji su sudjelovali i pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ruža Hrga i savjetnik za provedbu Europskog semestra (ESO) u Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj Mario Rašić.

Garancija za mlade je inicijativa Europske unije kojom se mladima pruža podrška i pomoć pri brzom povratku u obrazovanje ili pronalasku posla.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u vrijednost bespovratnih sredstava od 750 tisuća kuna.

Preuzmite zaključke panel-rasprave:

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Europska unija
Zajedno do fondova EU