Naslovna fotografija European Vocational Skills Week 2022 - Obrtnik 'što da ne

European Vocational Skills Week 2022 – Obrtnik ‘što da ne

Poznata je činjenica da obrtništvo u Hrvatskoj ima dugu i značajnu tradiciju. Činjenica je i da u današnje vrijeme mnogim obrtima prijeti izumiranje i da su potrebni značajni napori da se to spriječi.

Poznata je činjenica da obrtništvo u Hrvatskoj ima dugu i značajnu tradiciju. Činjenica je i da u današnje vrijeme mnogim obrtima prijeti izumiranje i da su potrebni značajni napori da se to spriječi.

Potaknuti aktualnom situacijom u Hrvatskoj, članovi studentske udruge „Debatni klub Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu“ prepoznali su važnost ove problematike te su pokrenuli novi projekt pod nazivom „Obrtnik ‘što da ne“.

Intencija projekta je podizanje svijesti o važnosti deficitarnih strukovnih zanimanja te zainteresirati što više osnovnoškolaca za nastavak školovanja upravo u tom segmentu. Na taj bi se način istovremeno ostvarila višestruka korist; opstojnost tih zanimanja kojima prijeti izumiranje i usmjeravanje učenika u obrazovanje u područjima u kojima je, zbog njihove deficitarnosti, bitno lakše zapošljavanje. Projekt se provodi obavljanjem intervjua s ravnateljima i profesorima srednjih škola koje nude obrazovne programe deficitarnih zanimanja te obrtnicima iz tih područja. U projektu sudjeluju tri zagrebačke srednje strukovne škole: Škola za modu i dizajn, Elektrostrojarska obrtnička škola te Prehrambeno- tehnološka škola. Nakon objave posljednjeg intervjua, planira se provođenje panel rasprave 17. svibnja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu sa stručnjacima koji će dublje ući u problematiku deficitarnih zanimanja i mogućnosti poboljšanja koja bi doprinijela većoj zainteresiranosti mladih da se pri odabiru zanimanja opredijele upravo za njih. Također će se analizirati podaci dobiveni istraživanjem stavova i razmišljanja učenika koji se trenutno školuju za ova vrlo tražena zanimanja.

Na osmišljavanje i provedbu projekta „Obrtnik ‘što da ne“ potaknuli su ih i napori Ministarstva znanosti i obrazovanja koje kontinuirano radi na unaprjeđenju strukovnog obrazovanja i osposobljavanja pogotovo u deficitarnim zanimanjima, usmjeravajući se na kvalitetu i učinkovitost te povezivanje s tržištem rada koje će njegovim sudionicima omogućiti stjecanje odgovarajućih kompetencija za osobni i profesionalni razvoj.

Izuzetno važnim smatraju pri tome i angažiranje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Grada Zagreba, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Obrtničke komore Zagreb, HUP-a, Udruženja obrtnika grada Zagreba te Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Sinergijom napora svih sudionika može se ostvariti inovativna, privlačna i relevantna ekonomska dimenzija strukovnog obrazovanja koja će osigurati njegovu afirmaciju u novom moderniziranom obliku istovremeno čuvajući i tradiciju na kojoj ono počiva. To je važno kako bi učenici prepoznali strukovno obrazovanje u deficitarnim zanimanjima kao privlačnu opciju koja im jamči i određenu sigurnost. Značajnu ulogu pri tome svakako imaju ravnatelji strukovnih škola i visokokvalificirani nastavnici o čijoj inovativnosti značajno ovisi i interes budućih polaznika. Neizostavna je i uloga renomiranih obrtnika koji svojim znanjem i iskustvom mogu usmjeriti mlade kolege i pridonijeti privlačnosti ovih zanimanja. Članovi Debatnog kluba nadaju se da su i oni, kao mladi ekonomisti, ovim projektom potaknuli barem nekolicinu mladih da se upitaju: Obrtnik, ‘što da ne?

Dosadašnji intervjui dostupni su na sljedećim linkovima:

  1. Škola za modu i dizajn i krojačica (gđa. Dragica Petrović): https://www.youtube.com/watch?v=optZz9wXhow
  2. Elektrostrojarska obrtnička škola i elektroinstalater (g. Stanko Lončar): https://www.youtube.com/watch?v=kuzmO0YMYEA&t=3s
  3. Elektrostrojarska obrtnička škola i autolimar (g. Danko Frljak): https://www.youtube.com/watch?v=V3ZEvSgze6s&t=1s
  4. Prehrambeno-tehnološka škola i pekar: u izradi
Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Europska unija
Zajedno do fondova EU